marți, 18 octombrie 2011

Provocarile Lunariei







Un public numeros a asistat pe 17 octombrie la debutul Proiectului de educaţie muzicală "Lunaria", organizat de Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Radio Romania Cultural, cu sprijinul EximBank. A fost o seară pe cât de suprinzătoare, pe atât de interesantă, fapt datorat atât formaţiilor inedite care au evoluat pe scena aulei bibliotecii, cât şi a programului abordat. În prima parte Duo Jaya, alcătuit din excelentele şi superbele violonceliste: Gabriela Bokor şi Alexandra Potîngă, a propus o călătorie muzicală în secolul al XVIII lea, prezentând opusuri de Haydn, Giacomo Cervetto şi Jean-Baptiste Barrière. A fost o abordare interpretativă încărcată de emoţie, de autenticitate, de profesionalism.
După acestă intrare în atmosfera muzicală a secolului al XVIII lea, în partea a doua a recitalului a evoluat o altă formaţie inedită – un cvartet de clarinete - Konick. Patru muzicieni extraordinari, membrii ai orchestrelor radio şi ai orchestrei operei naţionale, cu instrumente clasice şi atitudine modernă au abordat un repertoriu care a străbătut secole, epoci, culturi, genuri. A fost un parcurs muzical fascinant, îmbibat de armonii clasice, romantice, de jazz, tango şi muzică tradiţonală. Vasile Mocioc, Andrei Theodoru, Cristian Petrişor şi Mihai Dina sunt cei care formează cvartetul de clarinete Konick, un ansamblu matur, foarte omogen, maleabil, spectaculos. A fost o altfel de abordare (care a surprins plăcut asistenţa) a unor piese cunoscute precum: Uvertura operei Nunta lui Figaro de Mozart, Dans ungar nr.5de Brahms, Seguidilla din opera Carmen de Bizet, Trepak din baletul Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, In the Mood de Glenn Miller, Ciocârlia.
Marea provocare a acestui proiect este alcătuirea unei serii de manifestări muzicale, fără sprijinul instrumentului cel mai complex - pianul şi iată apar formule spectaculoase care până în prezent au fost prea puţin prezente în atenţia melomanilor şi a organizatorilor de concerte.
Marele câştig al acestui proiect este descoperirea unei săli ideale pentru muzica de cameră, un spaţiu de o frumuseţe aparte, cu acustică bună şi cu un număr ideal de locuri pentru seri camerale(în jur de 250) - aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".
Următoarea întâlnire prilejuită de proiectul "Lunaria" va avea loc luni 7 noiembrie de la ora 19, atunci când membrii cvartetului Consonantze, instrumentişti ai Orchestrei Naţionale Radio, vor interpreta opusuri de Haydn şi Beethoven.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu